El director de fotografia: moviments de càmera

MOVIMENTS DE CÀMERA 

Els diferents moviments de càmera que recull Gerald Millerson en el seu clàssic manual són: 


• Panoràmica horitzontal de seguiment 

• Panoràmica horitzontal de reconeixement 
• Panoràmica horitzontal interrompuda 
• Panoràmica horitzontal en escombrat 
• Panoràmica vertical (amunt o avall) 
• Travelling avante 
• Travelling retro 
• Travelling transversal (cranc) 
• Moviment del braç d'una grua (dolly) estàtica 
• Moviment del braç d'una grua (dolly) mòbil 
• steadycam 
• bases robotitzades 
• grua de cap calent guiada amb joystick. 

Com s'apliquen aquests moviments de càmera en seqüències audiovisuals concretes?


Els diferents exemples poden ser ben diversos: la sensació de nàusea que es pot resoldre amb una panoràmica horitzontal en escombrat a gran velocitat; sensació de pèrdua de coneixement amb una grua de braç mòbil caient a terra; emoció, expectació, augment de l'interès que s'aconsegueixen amb una panoràmica vertical cap amunt, en canvi la panoràmica vertical cap avall proporciona decepció, tristesa o examen crític; etc. 



Tràveling 

El tràveling és una tècnica del llenguatge audiovisual que consisteix en un moviment físic de la càmera desplaçada sobre uns rails o sobre una grua (les més habituals). 

Panoràmica 

La panoràmica és una tècnica del llenguatge audiovisual que consisteix en un moviment de la mateixa càmera sobre el seu eix, ja sigui horitzontal o verticalment. Normalment, la càmera està situada en un trípode i gira sobre aquest eix.

Escombrat o escombratge

L'escombrat és una tècnica del llenguatge audiovisual que consisteix en un moviment molt ràpid de la càmera sobre el seu eix. Dit d'una altra manera, és una panoràmica molt ràpida, en la qual només percebem l'inici i el final d'aquest moviment de càmera (la part on la càmera gira sobre el seu eix, en fer-ho tan ràpidament, queda mogut i no es percep la imatge).

Zoom

No és pròpiament un moviment de càmera, és un moviment intern de l'òptica. El zoom utilitza l'òptica interna de la càmera amb un objectiu especial d'òptica variable que de manera manual o mecànica permet delimitar la mida d'imatge desitjada. Dit d'una altra manera, podem apropar-nos o allunyar-nos de l'objecte sense necessitat de moure la càmera sobre l'espai físic, només modificant la distància focal de l'òptica.

Transfocus 
No és pròpiament un moviment de càmera.
Consisteix en el canvi d'enfocament en un mateix pla d'un objecte/personatge que està en primer terme a un altre objecte/personatge que està en segon terme o viceversa. La seva funció narrativa és denotar el canvi de protagonisme de l'un a l'altre sense necessitat de canviar de pla amb objecte d'indicar una alternança, un canvi de protagonisme narratiu, com per exemple en una conversa, una sorpresa, un comiat, o una nova acció. 

Dolly zoom

El dolly zoom, també conegut popularment com a "Efecte Vertigen", és una tècnica cinematogràfica consistent en moure la càmera de manera que aquesta s'apropi o allunyi del subjecte mentre es modifica la distància focal de la lent, produint així la sensació de que el subjecte es manté estàtic dins el pla mentre el fons s'acosta o s'allunya. Si el tràvelling es fa endavant, farem un zoom out; si el tràvelling es fa enrere, farem un zoom in. L'efecte resultant és que es mou només el fons, però no el subjecte que hi ha en primer terme.





Exemples de Dolly zoom:

https://vimeo.com/84548119


El paper del director de fotografia explicat en alguns vídeos:





Comentaris

Entrades populars